Almanya’da Eğitim Maliyeti Ne Kadar?

Almanya’da öğrencilerin büyük bir bölümü devlet üniversitelerinden birini tercih etmektedir. Alman üniversiteleri Almanya’da eğitim ücreti talep etmemektedir, istisnai durumlarda çok az ücretler söz konusudur. Katkı payının miktarı üniversiteye göre değişebiliyor ve dönemlik 150-350 Euro civarındadır.

Almanya’daki yaşam, diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok pahalı değildir. Gıda barınma, giyim, kültürel aktiviteler vs. için gerekli giderler yaklaşık olarak AB ortalamasındadır.

Almanya’da eğitim için bulunan bir kişinin ( yaşam giderleri hariç) sağlık sigortası, üniversiteye dönemlik olarak ödenen katkı payı ve muhtemel eğitim harcı gibi harcamaları da hesaba katması gerekir.

Ancak Almanya devlet üniversiteleri belirli yüksek lisans programları yüksek ücretler talep edebiliyor. Özel üniversiteler de oldukça yüksek eğitim ücretleri talep etmektedir.

Muhtemel harç ücretinin yanı sıra tüm üniversiteler “Semesterbeitrag” olarak adlandırılan ve dönemlik ödenen bir katkı payı talep etmektedir. Buna genellikle belirli bir bölge içerisinde toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak istifade edilebilen ulaşım kartının ücreti de dâhildir. Katkı payının miktarı üniversiteye göre değişebiliyor ve dönemlik 150-350 Euro civarındadır.

Ancak Almanya’da bir öğrencinin genel anlamda bir aylık geçimi için gereken miktarı tahmin etmek oldukça zor. Genel olarak küçük şehirlerdeki yaşamın büyük şehirler ile kıyaslandığında daha hesaplı olduğu bilinmektedir.

İstatistiklere göre: Almanya’daki öğrencilerin ortalama aylık giderleri 850- 950 Euro civarındadır. Aylık harcamaların büyük bir kısmı kira giderleridir.

Ayrıca: her Türk öğrenci Almanya’da eğitim süresince bir garantör göstererek yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunu belgelemek zorunda. Genel olarak öğrencinin bir yıllık eğitim süreci için yaklaşık 10.236 Euro’ya sahip olduğunu bir “Bloke Hesap” ile belgelemesi gerekir. ( 2020 yılı aylık 855 Euro) Alman Büyükelçiliği bu konuda öğrencilere ayrıntılı bilgi vermektedir.

Almanya’da “uluslararası öğrenci” statüsüne kısıtlı olarak çalışma müsaadesi verilmektedir. Yarı zamanlı bir işte çalışarak eğitiminize katkıda bulunabilirsiniz, ancak eğitimin tamamını bu tür bir iş ile finanse etmek ise neredeyse imkânsız olmaktadır.

X